staket i trä

Trästaket är kanske det mest klassiska staket vi kan tänka oss. Här är verkligen ett staket som andas tradition och känsla, samtidigt som det finns en mängd moderna stilvarianter.

trästaket för olika miljöer

Ett staket i trä ger värme och ett välkomnande intryck i alla miljöer. Ett vitmålat trästaket med spetsiga spjälor passar den uppvuxna villaträdgården medan ett staket med tunnare, liggande reglar passar den modernare funkisvillan. Genom att anpassa mellanrummen mellan spjälorna kan staketet göras mer eller mindre luftigt och täckande, och bygger du en högre spaljéliknande modell fungerar staketet bra som stöd för klätterväxter. 

Trästaket kan byggas av obehandlat eller impregnerat virke. Obehandlat trä passar bra när du vill måla staketet ganska omgående, medan impregnerat trä kan lämnas omålat eftersom det är skyddat mot röta i och med impregneringen. 

Trästaket har flera fördelar:

  • Välj impregnerat virke till trästaketet så behöver du inte underhålla det
  • Genom att måla staketet kan du skapa din egen prägel som verkligen förstärker karaktären på ditt hus
  • Det finns i oändligt många utföranden, storlekar och kan målas i den färgen du önskar- detta ger stora valmöjligheter att utforma trästaketet som du önskar
  • Du kan anpassa avståndet mellan spjälorna för att få ett luftigare eller tätare staket

En populär variant av trästaketet är kastanjestaketet. Det tillverkas av kluven kastanj, som har ett naturligt rötskydd och därför inte behöver impregneras - därmed är det helt giftfritt. Kastanjestaket passar bra i lantliga miljöer, runt uteplatsen eller köksträdgården till exempel.
 

Hos Stockholm stängsel & montage hittar du hållbara trästaket för ditt hus. Ett trästaket kan ha flera olika användningsområden och det du bör börja med är att tänka efter vad det ska användas till. Ett trästaket fungerar utmärkt som insynsskydd om mellanrummen är mindre och tätare, det fungerar även bra om man vill att djur och mindre barn ska stanna kvar i trädgården. Vill du använda staketet för att hålla djur inne eller ute krävs det oftast ett mer robust och tåligt staket. Ett staket i trä kan även vara en fin inredningsdetalj och ramar in trädgården, det kan även monteras på altanen. 

Hitta en passande grind till ditt staket hos oss.

Höga staket & Plank

Är du ute efter ett högre staket eller plank kan du behöva ansöka om bygglov. Vanligtvis kräver höga staket och plank som ligger nära tomtgränsen bygglov. Ett högre staket kan vara aktuellt för dig som vill stänga ute ljud eller skydda från insyn. Ta kontakt med byggnadsnämnden i din kommun för att få svar på om du behöver ansöka om bygglov för att undvika onödiga kostnader. 

Är du ute efter något som skyddar tomten mot höga ljud rekommenderar vi även att du kollar in våra bullerplank.

staket i komposit

Om du vill ha ett målat staket kommer det att kräva en del underhåll i form av tvätt och ommålning med jämna mellanrum. Därför är det naturligt att alternativ blir allt med populära, och komposit är ett material som vi med all sannolikhet kommer att få se mer av. Komposit är ett material utan tillsatser, är helt återvinningsbart och har lång livslängd. Materialet tar inte skada av växter och påverkar inte heller natur och växter omkring. Man sågar och skruvar i profilerna precis som i trä, och det är lätt att hålla ytan ren.

Vi kan hjälpa dig att montera staket i både trä och komposit. Vi har tåliga staket av hög kvalité som klarar av ur och skur som håller i många år. Våra montagebilar är fullutrustade och har med allt material som behövs för ditt montage. Kontakta oss för en offert!